Fia med knuff är det populära brädspelet som många av oss spelat som barn. Spelet har anor så långt tillbaka som till 200-talet. Spelet går ut på att ta sig runt hela spelplanen utan att bli utknuffad. Men hur spelar man egentligen Fia?
Snabbfakta om Fia med knuff
Typ av spel | Brädspel |
Antal spelare | 2–4 |
Speltid | Ca 15 minuter |
Lämpligt från | Ca 5 år |
Fia med knuff har funnits sedan 1800-talet
Fia med knuff är ett brädspel som kan spelas av två till fyra personer. Spelet kan spelas från cirka fem års ålder. Enligt Wikipedia och Algaspel.se kommer ordet Fia från det italienska ordet “fiat” som betyder “gång”. Men enligt google.translate betyder fiat bara fiat. Så det är lite oklart var namnet Fia kommer ifrån.
Spelet är en förenkling av det indiska spelet Pachisi som har spelats sedan cirka 250 e.Kr. Fia i sin nuvarande form patenterades i England 1896. Det spreds sedan till USA och vidare ut i världen. I det flesta länder där det talas engelska heter spelet Ludo, liksom i Norge och Danmark. Ludo är latin och betyder “jag leker”. Till Sverige kom spelet på 1920-talet och fick alltså namnet Fia.
Fia med knuff – här är reglerna
Spelet har förhållandevis enkla regler: Spelplanen är formad som ett kors. Varje spelare har fyra spelpjäser i sin färg: röd, blå, gul eller grön. Vid spelets början står samtliga spelpjäser i sitt bo.
Spelarna turas om att slå en tärning och går med en spelpjäs. För att få ta ut en spelpjäs från sitt bo och börja gå längs spelplanen krävs att tärningen visar ett eller sex.
Vem vinner?
Målet är att förflytta samtliga sina spelpjäser ett varv medsols runt korset och sedan in i mitten. Den som lyckas med det först vinner. För att komma in i mitten och “gå ut” måste spelaren slå rätt antal med tärningen. Om talet på tärningen är större än antalet steg som är kvar får spelaren står över det kastet eller, om möjligt, flytta en annan spelpjäs.
Extraslag för den som slår en sexa
Om tärningen visar sex får spelaren slå ytterligare ett slag efter att ha gått med en spelpjäs. Det är tillåtet att ha flera spelpjäser ute på spelplanen samtidigt, men vid ett tärningsslag får endast en spelpjäs flyttas.
Det är inte tillåtet att passera någon av sina egna spelpjäser. Inte heller får någon spelpjäs stanna på en cirkel där en annan av ens egna spelpjäser redan står.
Så här knuffas du
Så här långt är reglerna för Fia och Fia med knuff likadana. För Fia med knuff gäller utöver ovanstående att när en spelpjäs stannar på en cirkel där en annan spelares spelpjäs redan står så “knuffas” den ut. Det vill säga spelpjäsen flyttas tillbaka till sitt bo och får börja om från början.

Olika varianter av Fia-spel online eller som brädspel
Fia-spel finns att köpa i en mängd material:
- Plast
- Papp
- Trä
- Det finns brädor och spelpjäser med magnet
För vuxna fester finns det även Fia med hutt. Spelpjäserna är då utbytta mot shotsglas. När en spelare blir knuffad sveper denne sin shot, ställer glaset i boet och fyller det på nytt.
Det finns en mängd sidor på internet som erbjuder Fia med knuff online, ofta gratis. Genom att söka på just Fia med knuff online kommer en mängd förslag upp.
Den populära sketchen från 60-talet – nej, de spelar faktiskt inte Fia
För många som passerat medelåldern associeras Fia med knuff till en sketch som visades på TV 1967. I sketchen sitter två män (Lars Ekborg och Åke Grönberg) och två kvinnor (Margaretha Krook och Gunwer Bergkvist) vid ett bord och spelar – nej, inte Fia med knuff utan – Skattkammarön.
Man förstår att det är två gifta par och ju längre spelet pågår desto hetsigare blir replikerna mellan dem. När Lars Ekborg slagit en sexa och gått med sin spelpjäs, eller en av sina “toppar” som de kallas i sketchen, så slår han om. Det tycker de andra är fel, för så står det inte i reglerna. Lars Ekborg menar att så är det väl alltid? Att man slår om när man får en sexa – “det gör man i Fia, det gör man i alla tärningsspel”.
Sketchen ingick i programmet Estrad som sändes i Sveriges Television 1967. Sketchen röstades senare fram som den roligaste sketch som någonsin sänts på TV. Hela avsnittet av Estrad finns på Minnenas Television på SVT play, sketchen börjar cirka 33 minuter in i programmet.