På jakt efter jaktkniv

Det finns flera olika slags jaktknivar och det kan vara bra att mer än en typ. Speciellt om du jagar mer än en slags vilt. Vi ska ta en titt på de olika slags jaktknivar som finns på marknaden och till exempel vad du bör uppmärksamma.

Olika sorters jaktknivar

Beroende på ändamålet så har en jaktkniv en speciell sorts slipning och stål. En fiskkniv till exempel har en skarp spets för att enkelt kunna skära igenom fiskskinnet. Buken på en fiskkniv är också smal eftersom det är spetsen du använde i det här fallet.

Olika sorters jaktknivar

Om vi tittar på en flåkniv designad för älg eller andra större vilt så har den en mer trubbig spets men större buk. Bukens storlek gör det enklare att flå älgen än en smal buk. Med en spetsig kniv vid älgjakt så riskerar du också att penetrera själva köttet när du flår.

Är det så att du jagar olika slags vilt så är det bra att tänka på vilka knivar du behöver. Om du jagar vildsvin exempelvis så kan det också vara bra att ha en stickkniv till hands. Ska bytet även styckas på plats så är det praktiskt att ha nyslipade slaktknivar redo.

Något annat som är mycket praktiskt är att ha en fällkniv i fickan. Är du ute och jagar och vill öppna ett korvpaket så gör du det enkelt med en fällkniv. Eller när du behöver skära av ett snöre eller tälja en korvpinne till lunchen. Alltså en bra allt-i-allo kniv att ha i alla lägen.

Att tänka på när du väljer kniv

Innan du köper kniv så finns det andra praktiska detaljer att tänka på.

Din budget till exempel. Visserligen så är det alltid bättre att spendera lite mer för att få en kvalitet som håller. Om kniven inte är av bra kvalitet så kommer du att behöva byta ut den tidigare än en lite dyrare kniv. Därför lönar det sig alltid att lägga lite mer på köpet och vara förvissad om att den kommer att hålla längre.

Materialet i både bladet och skaftet är också viktigt att tänka på. Knivar som är lite dyrare är ofta tillverkade i bättre material. Håll i kniven för att se så den känns rätt. Handlar du på nätet så är det bra att leta upp recensioner av andra jägare. Skaft som är tillverkade av vissa material kan ha fördelen att de inte påverkas väder och temperatur till exempel. Se även upp att det är ett material som inte skadas av blod och fett. Det optimala materialet för knivbladet är rostfritt stål av uppenbara anledningar. Din kniv riskerar inte att bli rostig.

Naturligtvis finns också möjligheten att vi vill att kniven ska vara snygg och visst går det att fixa. Du kan till exempel köpa en kniv med valfri gravering vilket är praktiskt. Graverar du in ditt namn så är knivens ägare lättare att identifiera om kniven försvinner. Det finns även knivar med skaft som är lite snyggare. Tänk dock på vad vi sa ovan om att först och främst leta efter god kvalitet och låt utseendet komma i andra hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *