Piri piri – med smak av eld

Piri Piri, ibland kallad Peri peri eller African red devil, är en chilifrukt som hittades av portugisiska upptäcktsresande i södra Afrika. Dess ursprungsland är fortfarande en gåta, ett mysterium lika intressant som den mytomspunna kartan Piri Reis Map. Kryddan piri piri påstås i alla fall ge många fördelar. Vissa är bevisade med vetenskap, andra är baserade på upplevda erfarenheter och en del är teorier.

Om piri piri:

NäringsegenskaperRik på vitamin A, B och CRik på mineraler, fosfor, järn och kalcium
Möjliga medicinska effekterMotverkar schizofreni
Motverkar ångestMotverkar svamp- och bakterieinfektion
Motverkar inflammation
Påstådda hälsofördelarInnehåller capsaicin som förbättrar humöret
Hjälper till att öka blodflödetFörbättrar ämnesomsättningen
Del i behandlingen av dödliga sjukdomarHjärt- och kärlsjukdomar
Cancer

Piri piri ligger högt på Scoville-skalan

Efter upptäckten på 1400-talet har den eldiga smaken i piri piri lyckats hitta hem till tungor hos människor över hela världen. Den är allmänt uppskattad för sin tendens att ge smakreceptorerna en känsla av kryddighet och krispig ton av sötma. 

En specifik variant av chili, kallad Capsicum Frutescens, används för att göra piri piri-såser med extra heta smaker. Dessa används bland annat för att marinera kyckling och gör att måltiden känns exotisk och att ögonen vattnas tack vare styrkan hos piri piri-kryddan.

Den perfekta beskrivningen av Piri piri finns kanske i textraden ”Like a fire, fire, fire” i låten Piri av det sydkoreanska bandet Dreamcatcher. Piri piri går faktiskt så högt som till 175 000 på Scoville skalan – som mäter just hur starka smaker är. 

Piri piri paras bäst med kyckling

”Du har inte varit i Maputo utan att vara på Pírí Pírí”. Ordspråket kommer från lokalbefolkningen i Moçambique, ett land känt för sin bevarade portugisiska koloniala arkitektur. Restaurang Pírí Pírí har varit känd i över 50 år och erbjuder läckra räkor och kyckling med typisk piri piri-chili som med tillbakahållen kraft låter kunderna känna den kryddiga smaken. Restaurangen är allmänt känd för att servera kyckling i ursprunglig, gammaldags stil.

Även i Portugal finns en känd restaurang, Ramires, som främst är populär för att den erbjuder distinkta aromer och smaker i kombination med just piri piri. Det var den första restaurangen någonsin som serverade portugisisk piri piri-kyckling, 1964. Medan vissa människor har sina egna favoriter bland ställen som ernjuder piri piri- kyckling, så säger andra att Ramires fortfarande har den bästa churrasqueiran, alltså barbecuen.

Hyllade restauranger och pizzerior

Den ständigt stigande efterfrågan på den exotiska och eldiga smaken av piri piri har lett till att många livsmedelskedjor runtom i världen hävdar att det är de som förser sina kunder med de mest autentiska smakerna av Piri piri.

Det finns även andra restauranger än i Afrika och Portugal som lyckats få en boom i sin försäljning genom att introducera piri piri-rätter i menyerna. Piri piri-såsen är så efterfrågad som komplement till olika rätter, allt från grillat till hamburgare, att man i Eastbourne till exempel startat restaurangen Fresh and Grilled Piri Piri.

I USA finns istället restaurangkedjan Nandos som serverar burgare och annat grillat tillsammans med deras heta piri piri-sås. Denna piri piri-sås, gjord med piri piri, lök, vinäger, olja, en skvätt salt, tärnad vitlök och en rik kläm citron är så allmänt uppskattad att den även kan köpas online. Googla på “Nandos Hot Peri Peri Sauce” så hittar du den.

I Sverige hittar vi framförallt pizzerior som utnyttjar lockelsen i piri piri:

  • Piri piri pizzeria i Simrishamn
  • Piri piri pizzeria i Tomelilla 
  • Piri piri pizzeria i Skurup
  • Piri piri pizzeria i Vimmerby

Krydda hemma med piri piri

Efter denna lilla översikt av användandet av piri piri-kryddan, skulle det inte vara en överdrift att påstå att smaken har satt ett tydligt märke i människors sinnen och på deras tungor. Nu återstår bara för dig att kliva in i köket och göra din alldeles egen piri piri-rätt som lyfter dina smaklökar och låter dig njuta av varje tugga av måltiden.

Senaste

Hur länge har man antikroppar?

Covid-19 eller Corona är precis som en förkylning en...

Hur funkar billån? 

Att köpa en bil är ofta ett av de...

Så ska du tänka för fler glädjestunder varje dag

I en vardag när ingenting nytt händer kan det...

Pokemon kort – ett eget universum!

Det kan vara lite svårt att definiera vad Pokemon...

Prenumerera

Missa inte

Hur länge har man antikroppar?

Covid-19 eller Corona är precis som en förkylning en...

Hur funkar billån? 

Att köpa en bil är ofta ett av de...

Så ska du tänka för fler glädjestunder varje dag

I en vardag när ingenting nytt händer kan det...

Pokemon kort – ett eget universum!

Det kan vara lite svårt att definiera vad Pokemon...

Swexit TV – en Youtubekanal som kommenterar och kritiserar etablissemanget

Swexit TV är en Youtube-kanal där en man vid...

Hur länge har man antikroppar?

Covid-19 eller Corona är precis som en förkylning en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vanliga symptom för den som insjuknar i Covid-19 är...

Hur funkar billån? 

Att köpa en bil är ofta ett av de största köpet svenskarna gör i livet om man bortser från köp av bostad. Till följd...

Så ska du tänka för fler glädjestunder varje dag

I en vardag när ingenting nytt händer kan det vara lätt att känna att tiden bara går utan att man för den skull spenderar...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here