Pokemon kort – ett eget universum!

Det kan vara lite svårt att definiera vad Pokemon är. Det är ett spel, en serie i tidnings- och tv-format, ett kortspel och ett mobilspel. På många sätt liknar Pokemon Marvels; det finns ett antal karaktärer som rör sig i en viss sorts värld men i många olika berättelser som både följer på varandra eller går parallellt. 

Som en lysande stjärna i Pokemon världen hittar man Pikachu, ett slags gul mus med förmågan att samla på sig elektriska krafter. Märkligt djur, men egentligen inte så märkligt i Pokemon världen där en massa märkliga och omöjliga varelser samsas i en underbar blandning!

Pokemon kort är samlarkort som används för att spela mot varandra. Det finns flera hundra olika sorters Pokemon kort, alla med olika figurer och olika egenskaper. Man köper eller byter till sig en spellek som sedan spelas ut när man möter sin motståndare. Det finns några generella kategorier av Pokemon kort: 

  • Trainer cards, används för att “träna” ens Pokemon kort och ge dem bonusar. 
  • Energy cards, används för att ge Pokemon korten förmågan till sina attacker.
  • Pokemon cards, spelas ut i attacker. Varje Pokemon är en speciell figur som är särskilt bra på vissa saker, som attack, försvar, läka osv. 

Hur spelas Pokemon kort?

Ofta pratar man om att man spelar Pokemon TCG, det betyder Pokemon Trading Card Game, alltså kortspelet Pokemon. Varje speldeltagare har en lek på 40 eller 60 kort, beroende på vilken typ av spel man vill spela. Ungefär en fjärdedel av leken ska vara energikort. Med leken blandad och klar är det dags att börja spela ut korten mot varandra. 

Pokemon som historia och koncept, i spel och filmer, handlar om tränare som samlar och tränar varelser – Pokemon – som i matcher attackerar andra Pokemon från motståndaren. I matchen styr tränaren vilka Pokemon som används och hur man deltar i striden direkt. Kortspelet fungerar väldigt lika.

Man drar kort och när man får Pokemon kort kan man använda dem för att attackera motståndarens pokemon. Slår man ut motståndarens pokemon tas de ur spel och när en spelare har förlorat alla sina pokemon kort är matchen över. Här går vi inte igenom spelets alla regler, Pokemon TCG kan spelas med en förenklad temalek, eller göras i princip hur komplicerat som helst. Det är en del av spelets charm. 

Korten har alltså olika värden som beror mest på hur bra de är i spelet. Sällsynta och värdefulla Pokemon kort har ofta någon särskild egenskap, hög attackpoäng eller bra hälsa, som gör dem riktigt bra i spelet. En bra spellek har många bra Pokemon kort som kan kombineras i starka attacker!

Pokemon kort som samlarobjekt

Många samlar på Pokemon kort utan att spela spelet. Korten har ett stort samlarvärde som en del av Pokemon världen. Som samlarobjekt finns det en Pokemon pärm man kan köpa och sortera sin kort i. Gamla Pokemon kort kan plockas undan och ge plats för nya köp. Korten kan kosta en rejäl slant, särskilt om man vill köpa kort där det finns en bra chans att få med något sällsynt kort. Att hålla korten i en pärm för att inte tappa bort något kan vara en bra idé.

Precis som med andra samlarkort kan de ändra värden när de sparas. En del kort från spelets början kan vara värda otroliga summor idag, samma sak med samlarkort som getts ut i begränsade upplagor. Det gäller till exempel Pikachu Illustrator, som gavs ut som ett pris i en tecknartävling. Drygt 40 kort delades ut, och mindre än hälften tros finnas kvar idag. Pikachu Illustrator är svårt att värdera, men ett av dem såldes 2019 för mer än 200 000 dollar!

De flesta Pokemon korten är såklart mycket vanliga och bra mycket billigare att köpa. Många letar till exempel efter EX och GX kort som är lite starkare, lite mer sällsynta och därför mer värdefulla i Pokemon pärmen. De är fortfarande inte ofantligt dyra och i flera Pokemon paket kan man ha tur och få med ett EX eller GX kort. 

Pokemon – en värld som växer!

Pokemon lanserades på 1990-talet och blev snabbt populärt. Sedan dess har Pokemon som media franchise växt otroligt mycket med serietidningar, tv-serier, spel och inte minst Pokemon GO som blev ett populärt mobilspel 2016. I Pokemon GO samlar man på Pokemon varelser som kan utvecklas och få speciella egenskaper. Det är i grund och botten inte olikt samlandet av Pokemon kort, förutom att varelserna samlas in med mobil som läser av var man är och hur man rör sig. Speltypen kallas för förstärkt verklighet. 

Pokemon GO fortsätter att spelas av många idag, men med vissa förändringar. Spelet blev så populärt att människor riskerade att skadas när de letade Pokemons längs med stora vägar eller i farliga områden. Man var tvungen att hitta säkrare placeringar av Pokemon!

Det finns inga tecken på att Pokemon-fenomenet håller på att försvinna – tvärtom. Barn och ungdomar samlar på Pokemon kort som aldrig förr, Pokemon GO är fortfarande ett populärt mobilspel och Pokemon har kommit ut med filmer som blivit favoriter hos många. För Pokemon-fantasten väntar en spännande framtid!

Senaste

Moderna museet i Malmö 

Moderna museet finns sedan tidigare i Stockholm. Moderna Museet...

Coq au vin, en klassisk gryta

Den klassiska franska grytan “Coq au vin” görs på...

Hur många vargar finns det i Sverige?

Vargfrågan, hur många vargar som ska få finnas i...

Hur gör man fidget toys hemma?

Fidget toys kan hjälpa barn och vuxna med ångest,...

Prenumerera

Missa inte

Moderna museet i Malmö 

Moderna museet finns sedan tidigare i Stockholm. Moderna Museet...

Coq au vin, en klassisk gryta

Den klassiska franska grytan “Coq au vin” görs på...

Hur många vargar finns det i Sverige?

Vargfrågan, hur många vargar som ska få finnas i...

Hur gör man fidget toys hemma?

Fidget toys kan hjälpa barn och vuxna med ångest,...

Hur långt är det till månen från jorden?

Svaret på frågan ”Hur långt är det till månen?”...

Moderna museet i Malmö 

Moderna museet finns sedan tidigare i Stockholm. Moderna Museet i Malmö öppnade i december 2009 och håller till i Rooseums lokaler. Det byggdes om...

Coq au vin, en klassisk gryta

Den klassiska franska grytan “Coq au vin” görs på ungtupp som kokas i rödvin. Det är ett långkok, för att att köttet ska bli...

Hur många vargar finns det i Sverige?

Vargfrågan, hur många vargar som ska få finnas i Sverige, är omtvistad. Men nu tycks merparten av de politiska partierna vara överens om att...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here