Träna efter Covid vaccin?

Det har gjorts ett antal enkätundersökningar om människors vanor under Covid-pandemin. Dessa undersökningar har visat att människor har i många länder tränat mycket mindre än vad de gjorde innan pandemin. Stängda gym, inställda fritidsaktiviteter och hemmajobb har lett till att många anser att det varit svårare att hålla sig fysiskt aktiv.

Pandemin har även lett till sämre livskvalitet, psykisk ohälsa och att flera av oss har gått upp en del i vikt. Forskning har dock samtidigt visat att människor som håller sig fysiskt aktiva regelbundet har bättre motståndskraft mot olika infektioner, som covid-19, och de har även bättre immunförsvar. Ett alert immunförsvar innebär i sin tur att vacciner har en bättre effekt.

Men här kommer vi fokusera lite mer på om det är okej att träna efter Covid vaccin och om det finns några speciellt du måste tänka på.

Kan man träna efter Covid vaccin?

Det finns lite olika åsikter på om det är okej att träna efter vaccin Covid 19. Den vanligaste åsikten är att du kan träna så länge du mår bra. Men det är rekommenderat att du inte tränar jättehårt.

En annan sak att tänka på är att inte träna muskeln där du fick vaccinet. Det är inte ovanligt att bli lite öm i armen efter vaccinet, och tränar du den muskeln kan ömheten öka en hel del. Så det bästa är att undvika att träna muskel direkt efter du fått vaccinet.

Vaccinet har lägre effekt vid inaktivitet

I samband med pandemin och vaccinet har det som sagt gjorts flera studier. Det finns bland annat studier som visar att vi får större antikroppsnivåer efter Covid-19 vaccinet vid måttlig träning. En måttlig träning innebär till exempel raska promenader regelbundet. Det finns även studier som har visat att de mest vältränade personerna, som elitidrottare, får en mycket bättre effekt av covid-vaccinet jämfört med otränade personer.

Tränar du måttligt ett antal dagar i veckan kommer din vaccineffekt och ditt immunförsvar att öka en hel del.

Otränade blir svårare sjuk

När du inte rör på dig regelbundet kommer du ha större chans att bli väldigt sjuk ifall du får Covid-19. British Journal of Sports Medicine publicerade en amerikansk studie år 2020 som visar att sannolikheten att inaktiva personer blir inlagda på sjukhus är dubbelt så stor som aktiva. Studien visar även att de inaktiva personernas sannolikhet att dö av pandemin är två och en halv gånger så stor som aktiva personer.

Det innebär dock inte att aktiva personer tränar jättehårt flera gånger i veckan. Ett antal raska promenader då och då är allt du behöver. Så länge du får upp din puls några minuter varje vecka kommer det ge dig en positiv påverkan.

Sammanfattning

Så kan jag träna efter Covid vaccin? Ja, det kan du göra. Det är dock viktigt att du känner efter hur du mår efter vaccinet. Skulle du känna dig sjuk kan det vara bra att vila några dagar innan du börjar träna igen. Det är även bra ifall du undviker att träna muskeln där vaccinet injekterades.

Senaste

Moderna museet i Malmö 

Moderna museet finns sedan tidigare i Stockholm. Moderna Museet...

Coq au vin, en klassisk gryta

Den klassiska franska grytan “Coq au vin” görs på...

Hur många vargar finns det i Sverige?

Vargfrågan, hur många vargar som ska få finnas i...

Hur gör man fidget toys hemma?

Fidget toys kan hjälpa barn och vuxna med ångest,...

Prenumerera

Missa inte

Moderna museet i Malmö 

Moderna museet finns sedan tidigare i Stockholm. Moderna Museet...

Coq au vin, en klassisk gryta

Den klassiska franska grytan “Coq au vin” görs på...

Hur många vargar finns det i Sverige?

Vargfrågan, hur många vargar som ska få finnas i...

Hur gör man fidget toys hemma?

Fidget toys kan hjälpa barn och vuxna med ångest,...

Hur långt är det till månen från jorden?

Svaret på frågan ”Hur långt är det till månen?”...

Moderna museet i Malmö 

Moderna museet finns sedan tidigare i Stockholm. Moderna Museet i Malmö öppnade i december 2009 och håller till i Rooseums lokaler. Det byggdes om...

Coq au vin, en klassisk gryta

Den klassiska franska grytan “Coq au vin” görs på ungtupp som kokas i rödvin. Det är ett långkok, för att att köttet ska bli...

Hur många vargar finns det i Sverige?

Vargfrågan, hur många vargar som ska få finnas i Sverige, är omtvistad. Men nu tycks merparten av de politiska partierna vara överens om att...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here