Träna efter Covid vaccin?

Det har gjorts ett antal enkätundersökningar om människors vanor under Covid-pandemin. Dessa undersökningar har visat att människor har i många länder tränat mycket mindre än vad de gjorde innan pandemin. Stängda gym, inställda fritidsaktiviteter och hemmajobb har lett till att många anser att det varit svårare att hålla sig fysiskt aktiv.

Pandemin har även lett till sämre livskvalitet, psykisk ohälsa och att flera av oss har gått upp en del i vikt. Forskning har dock samtidigt visat att människor som håller sig fysiskt aktiva regelbundet har bättre motståndskraft mot olika infektioner, som covid-19, och de har även bättre immunförsvar. Ett alert immunförsvar innebär i sin tur att vacciner har en bättre effekt.

Men här kommer vi fokusera lite mer på om det är okej att träna efter Covid vaccin och om det finns några speciellt du måste tänka på.

Kan man träna efter Covid vaccin?

Det finns lite olika åsikter på om det är okej att träna efter vaccin Covid 19. Den vanligaste åsikten är att du kan träna så länge du mår bra. Men det är rekommenderat att du inte tränar jättehårt.

En annan sak att tänka på är att inte träna muskeln där du fick vaccinet. Det är inte ovanligt att bli lite öm i armen efter vaccinet, och tränar du den muskeln kan ömheten öka en hel del. Så det bästa är att undvika att träna muskel direkt efter du fått vaccinet.

Vaccinet har lägre effekt vid inaktivitet

I samband med pandemin och vaccinet har det som sagt gjorts flera studier. Det finns bland annat studier som visar att vi får större antikroppsnivåer efter Covid-19 vaccinet vid måttlig träning. En måttlig träning innebär till exempel raska promenader regelbundet. Det finns även studier som har visat att de mest vältränade personerna, som elitidrottare, får en mycket bättre effekt av covid-vaccinet jämfört med otränade personer.

Tränar du måttligt ett antal dagar i veckan kommer din vaccineffekt och ditt immunförsvar att öka en hel del.

Otränade blir svårare sjuk

När du inte rör på dig regelbundet kommer du ha större chans att bli väldigt sjuk ifall du får Covid-19. British Journal of Sports Medicine publicerade en amerikansk studie år 2020 som visar att sannolikheten att inaktiva personer blir inlagda på sjukhus är dubbelt så stor som aktiva. Studien visar även att de inaktiva personernas sannolikhet att dö av pandemin är två och en halv gånger så stor som aktiva personer.

Det innebär dock inte att aktiva personer tränar jättehårt flera gånger i veckan. Ett antal raska promenader då och då är allt du behöver. Så länge du får upp din puls några minuter varje vecka kommer det ge dig en positiv påverkan.

Sammanfattning

Så kan jag träna efter Covid vaccin? Ja, det kan du göra. Det är dock viktigt att du känner efter hur du mår efter vaccinet. Skulle du känna dig sjuk kan det vara bra att vila några dagar innan du börjar träna igen. Det är även bra ifall du undviker att träna muskeln där vaccinet injekterades.

Senaste

Hur länge har man antikroppar?

Covid-19 eller Corona är precis som en förkylning en...

Hur funkar billån? 

Att köpa en bil är ofta ett av de...

Så ska du tänka för fler glädjestunder varje dag

I en vardag när ingenting nytt händer kan det...

Pokemon kort – ett eget universum!

Det kan vara lite svårt att definiera vad Pokemon...

Prenumerera

Missa inte

Hur länge har man antikroppar?

Covid-19 eller Corona är precis som en förkylning en...

Hur funkar billån? 

Att köpa en bil är ofta ett av de...

Så ska du tänka för fler glädjestunder varje dag

I en vardag när ingenting nytt händer kan det...

Pokemon kort – ett eget universum!

Det kan vara lite svårt att definiera vad Pokemon...

Swexit TV – en Youtubekanal som kommenterar och kritiserar etablissemanget

Swexit TV är en Youtube-kanal där en man vid...

Hur länge har man antikroppar?

Covid-19 eller Corona är precis som en förkylning en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vanliga symptom för den som insjuknar i Covid-19 är...

Hur funkar billån? 

Att köpa en bil är ofta ett av de största köpet svenskarna gör i livet om man bortser från köp av bostad. Till följd...

Så ska du tänka för fler glädjestunder varje dag

I en vardag när ingenting nytt händer kan det vara lätt att känna att tiden bara går utan att man för den skull spenderar...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here