Gifta par som går skilda vägar ska dela all egendom lika mellan sig, oavsett vem som egentligen äger mest. Men hur är det med sambor? Visserligen är ni inte bundna till varandra enligt lag, men vid en separation kan en del saker fortfarande behöva delas lika.
Vad är ett samboavtal?
Ett samboavtal skrivs mellan två personer i en parrelation som antingen bor ihop eller som planerar att flytta ihop. I samboavtalet bestämmer ni på förhand vad som ska gälla vid en separation. Hur ska viss egendom fördelas och vem ska ta över bostaden? Utan ett samboavtal gäller sambolagens regler för bodelning, men hur ser den ut?
Enligt sambolagen är det inte obligatoriskt att en bodelning genomförs. På så vis skiljer sig samboskap från äktenskap. Men om en av parterna skulle begära en bodelning så måste det genomföras, och en sådan bodelning kan ha stora konsekvenser för er ekonomi.
Så fördelas sambors egendom
I en bodelning mellan sambor delas inte all egendom lika. Det “enda” som ingår i en bodelning mellan sambor är gemensam bostad och bohag. Men vad innebär det?
Med bostad menas så klart bostaden ni bor i. Bohag är egendom som specifikt har att göra med det gemensamma hemmet. Möbler, hemelektronik och dekorationer räknas exempelvis till bohag, till skillnad från fordon, bankkonton och hobbyföremål med mera.
Att bostaden och bohaget ska vara gemensamt spelar en mycket viktig roll när ett samboskap tar slut. Allt som köptes innan tankarna på samboskap stannar hos sin ursprungliga ägare. Om din partner flyttar in i bostadsrätten du har bott i de senaste tre åren riskerar du alltså inte att förlora delar av bostadsrätten. Väljer ni att köpa nya möbler så ska deras värde däremot delas lika mellan er i en separation. Och om ni flyttar till en ny, större bostad så kommer även den att ingå i bodelningen. Det spelar ingen roll vem som har betalat vad. Faktum är att en av er kan stå för hela köpet.
Skriv ett samboavtal med Jurio
Hur en bodelning mellan sambor ser ut beror alltså i mycket stort utsträckning på hur länge ni har varit tillsammans, hur mycket egendom ni hade med er in i förhållandet och vem som betalat för det nya. Ett mycket nyblivet sambopar har kanske inte så mycket gemensam samboegendom att göra upp om, men med tiden lär ni köpa fler och fler saker till hemmet och kanske till och med en gemensam bostad.
I ett samboavtal kan ni komma överens om hur all denna egendom ska fördelas mellan er. Har ni betalat olika mycket för bostaden så kan ni exempelvis se till att dess värde ska fördelas utifrån detta, snarare än att den bara delas lika sinsemellan.
Skriv ett samboavtal hos Jurio!
Genom att skriva ett samboavtal kan ni själva ta kontroll över er bodelning och förhindra starka känslor från att komma i vägen i framtiden. Med Jurio blir det enkelt! Våra avtal är framtagna av jurister och och designade för att vara så pedagogiska och krångelfria som möjligt.
Svara på frågor i vårt digitala formulär, betala och få ett skräddarsytt samboavtal direkt. För att göra det så enkel som möjligt kan avtalet signeras med BankID och förvaras online under fliken “Mina dokument. Med andra ord behöver ni inte krångla med några papperskopior. Hela processen tar bara en kvart, och ni sparar tusenlappar jämfört med om ni hade vänt er till en traditionell jurist.