Varför tycker vi om vissa vi möter men inte andra?

Några av de faktorer som påverkar vår första attraktion till någon är fysiskt utseende, kroppsspråk och röst. Vi dras också till människor som delar våra värderingar, som får oss att skratta och som verkar intresserade av oss. Med tiden kan vi komma att uppskatta andra egenskaper hos en person som vi till en början inte la märke till. Det viktigaste i ett varaktigt förhållande är inte nödvändigtvis den första gnistan utan det som håller lågan brinnande. 

Gemensamma värderingar, humor och fysisk attraktion kan alla spela en roll för att hålla ett förhållande vid liv.En av de viktigaste orsakerna till att vi attraheras av vissa människor och inte av andra är det fysiska utseendet. Vi dras instinktivt till människor som ser friska och symmetriska ut, eftersom detta tyder på att de sannolikt har goda gener. 

Kroppsspråket är också en viktig faktor för den första attraktionen – vi tenderar att dras till människor som har en öppen och självsäker hållning, eftersom detta tyder på att de sannolikt är framgångsrika och självsäkra. 

Rösten är en annan viktig faktor – djupa röster ses ofta som mer maskulina och därmed mer attraktiva, medan höga röster förknippas med ungdom och oskuld. Slutligen så är humor också en viktig faktor för attraktion, eftersom vi ofta dras till människor som får oss att skratta och som vi tycker om att umgås med.

När två främlingar möts för första gången 

När människor möts första gången kan de lägga märke till varandras fysiska utseende, kroppsspråk och hur de är klädda. De kan också uppfatta varandras röst signaler och ansiktsuttryck. Dessa första observationer kan hjälpa främlingar att bedöma varandra och avgöra om de vill interagera vidare eller inte. Om den ena personen verkar obekväm eller ointresserad kan den andra välja att dra sig undan. Om båda parter däremot verkar intresserade av varandra kan de inleda en fortsatt konversation.

När vi säger att någon är ”konstig” eller ”annorlunda” kan vi helt enkelt hänvisa till det faktum att vi känner dem inte särskilt väl. Alternativt kan vi göra en bedömning av deras personlighet eller beteende. Om vi tycker att någon är konstig kan vi tycka att det är svårt att relatera till eller förstå honom eller henne. Olika kan helt enkelt betyda att någon har en annan smak eller andra preferenser än vi. Det kan också vara ett positivt sätt att beskriva någon som är unik och intressant. I slutändan är det upp till varje individ att avgöra om de vill interagera med någon som verkar konstig eller annorlunda för dem eller inte.

Därför tycker vi inte om en del människor

Det finns många anledningar till att vi inte tycker om någon när vi träffar dem för första gången. Det kan vara för att de har en annan åsikt än vi eller för att de beter sig oförskämt. Ibland klickar vi helt enkelt inte med vissa personer. Men det finns också några djupare psykologiska orsaker till varför vi kanske omedelbart ogillar någon.

Ett skäl är något som kallas för ”exponeringseffekten”. Det är när vi tenderar att tycka mer om saker ju mer vi utsätts för dem. Så om vi fortsätter att se någon runt omkring oss och de aldrig gör ett gott intryck på oss är det troligt att vi börjar ogilla dem.

En annan orsak är att vi ofta dömer människor utifrån deras utseende eller tycker det låter konstigt när de berättar att de pratar i sömnen. Om någon ser opålitlig ut eller ser ut att vara farlig, kanske vi omedelbart ogillar dem. Detta beror på att vår hjärna är inställd på att upptäcka potentiella hot och att vi vill skydda oss från dem.

Detta är naturligtvis bara två exempel på varför vi omedelbart kan tycka illa om någon. Det kan finnas många olika anledningar. Men det viktiga att komma ihåg är att första intrycket inte alltid är korrekt. Bara för att vi inte gillar någon vid första anblicken betyder det inte att vi ska skriva av dem helt och hållet. Det är alltid värt att lära känna dem lite bättre innan man fattar några bestämda beslut. Vi bör försöka lära känna dem bättre innan vi fattar beslut om huruvida vi vill vara vänner med dem eller inte. Första intrycket är inte alltid korrekt och det är viktigt att ge människor en chans. 

Vikten av att vara öppen för nya människor och erfarenheter

Det finns några skäl till varför det är viktigt att vara öppen för nya människor och erfarenheter. För det första hjälper det dig att växa som person. Du lär dig nya saker om dig själv och världen runt omkring dig när du är öppen för nya erfarenheter. Dessutom kan det göra ditt liv mer spännande och intressant. Om du alltid gör samma saker, dag ut och dag in, kan livet bli ganska tråkigt. Men om du ständigt provar nya saker kommer du aldrig att bli uttråkad. 

Slutligen, genom att vara öppen för nya människor och erfarenheter kan du träffa nya människor och få nya vänner. Alla är unika och har något annorlunda att erbjuda, så genom att vara öppen för att träffa nya människor, kommer du aldrig att bli uttråkad eller få slut på saker att prata om. Så nästa gång någon ber dig prova något nytt, säg ja! Du kanske kommer att ha en fantastisk upplevelse. 

Senaste

Moderna museet i Malmö 

Moderna museet finns sedan tidigare i Stockholm. Moderna Museet...

Coq au vin, en klassisk gryta

Den klassiska franska grytan “Coq au vin” görs på...

Hur många vargar finns det i Sverige?

Vargfrågan, hur många vargar som ska få finnas i...

Hur gör man fidget toys hemma?

Fidget toys kan hjälpa barn och vuxna med ångest,...

Prenumerera

Missa inte

Moderna museet i Malmö 

Moderna museet finns sedan tidigare i Stockholm. Moderna Museet...

Coq au vin, en klassisk gryta

Den klassiska franska grytan “Coq au vin” görs på...

Hur många vargar finns det i Sverige?

Vargfrågan, hur många vargar som ska få finnas i...

Hur gör man fidget toys hemma?

Fidget toys kan hjälpa barn och vuxna med ångest,...

Hur långt är det till månen från jorden?

Svaret på frågan ”Hur långt är det till månen?”...

Moderna museet i Malmö 

Moderna museet finns sedan tidigare i Stockholm. Moderna Museet i Malmö öppnade i december 2009 och håller till i Rooseums lokaler. Det byggdes om...

Coq au vin, en klassisk gryta

Den klassiska franska grytan “Coq au vin” görs på ungtupp som kokas i rödvin. Det är ett långkok, för att att köttet ska bli...

Hur många vargar finns det i Sverige?

Vargfrågan, hur många vargar som ska få finnas i Sverige, är omtvistad. Men nu tycks merparten av de politiska partierna vara överens om att...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here